Ontmoeting met de dochter van Artone producer Lion J. Swaab

Ontmoeting met de dochter van Artone producer Lion J. Swaab

Ontmoeting met de dochter van Artone producer Lion J. Swaab

Posted on
By: Raymond Kok

Onlangs werd ik gebeld door een dame die de nodige platen aan te bieden had, Spaanstalig en een en ander in het Nederlands. Konden we hiermee wel uit de voeten, gezien de nodige namen al even niet meer voorkomen op lijstjes van platenverzamelaars? Toen zij liet doorschemeren dat de platen hadden toebehoord aan haar vader Lion en dat deze zowel auteur als producer voor het label Artone was geweest, was mijn interesse gewekt en een afspraak snel gemaakt. Wat volgde was een warme ontmoeting met dochter Mirjam. Samen gingen we door platen en paperassen en het leidde tot de nodige anekdotes, ontboezemingen, plaatjes 'met een verhaal' en een paar voor mij interessante connecties uit het verleden. Bovendien bleek de collectie een prachtig tijdsbeeld met ook nog zeldzame exemplaren, maar bovenal het archief van een pionier op het gebied van de moderne platenindustrie.

Jacques Hartman was nog maar een van de pseudoniemen van Mirjams vader, Lion J.(acques) Swaab, wier werken en vertalingen in het Nederlands in ruime mate bekend zijn geworden dank zij bijvoorbeeld de Selvera's en Rein de Vries ('Colinda'), De Mounties en de Maskers ('Potverdrie Groot Schandaal In Onze Familie'), Z.Z. & De Maskers ('Shake Hands') en het Cocktail Trio ('Viva El amor').

Evengoed werd niet alles een hit. Weinigen zullen immers 'af' gaan bij de namen Farida en de Cookies of Olga en Berry, maar toch hadden Swaab en zijn directeur John Vis met de Selvera's, het Cocktail Trio, Johnny en Rijk, Sjakie Schram en in het bijzonder Z.Z. en De Maskers, niet minder dan goud in handen!

Wijzend op correspondentie met Buma Stemra, vertelt dochter Swaab dat haar vader een rol heeft gehad in het bestuur van de stichting en samen concluderen we dat sommige stukken dateren van de jaren vijftig. Anders dan het stugge en juridische hok waarin ik deze club vandaag de dag plaats, moet ik glimlachen bij een weinig aan de verbeelding overlatende prent onder het credo: 'U bezorgt uzelf een strop.. als u verzuimt werken te declareren.' Da's nog eens een arme muzikant, staande op zijn stoel met die lus om zijn hals! Overduidelijk andere tijden en er werd onmiskenbaar opgekomen voor creatieven.

Wanneer ik stil sta bij een singel onder naam De Bieteltjes, moet Mirjam lachen en zegt ze: “Jij hebt vast geen idee wie die peuter daar is, op die hoes?” Eh.. “Nou, dat ben ik dus!” Zonder schroom -en waarom zou ze ook het is een geweldig hoesje- vertelt Mirjam in de vrolijke en vrije jaren van de muziek regelmatig te zijn afgebeeld op hoezen van het label. “Kijk, hier ben ik alweer iets ouder”, klinkt het terwijl ze een plaat uit de kast haalt van Los Tres de Canarias. Nee, dat wist ik natuurlijk niet. Maar nu ik het dan toch weet ga ik dit zeker niet meer vergeten! En wat is het toch altijd ontzettend leuk dit soort revelaties 'onder werktijd'. 'Small knowledge to mankind'. Zeker. Maar 'Big Science' voor ons type plaatjes freaks!

Veel van de Artone producties van Lion zijn ook in het buitenland uitgebracht en net als in ons land altijd met vermelding van zijn naam. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de platenlabels van producties van Z.Z. en de Maskers, Mounties, Ann Burton, De Clungels of de Selvera's. In zijn collectie komen we releases tegen uit Spanje en Engeland, maar bij voorbeeld ook Australie, Turkije en zelfs Libanon !

Een productie die het schopte tot wereldhit is van De Shuffles. Van hun 'Cha la la, I need you' zijn mondiaal vijf miljoen stuks verkocht. Meer over de ins-en outs van deze band en De Hit lees je op de website van Harry Knipschild en ook hij gaat niet voorbij aan de levendige rol van heer Swaab als (mede) aartsvader van dit hitsucces, aldus hier te lezen Harry Knipschild en de wereldhit van De Shuffles

Dat artikel is extra leuk voor ons en maakt de cirkel deze dag helemaal rond omdat oud CBS-vertegenwoordiger Max Fijen en Jelle Quak beide een dankbare rol hebben gespeeld in de bloei van Selected Sounds en hoe men vandaag naar ons kijkt in onze branche.

Ik plaats dit stuk met medewerking van Mirjam. Helaas is haar vader ruim twintig jaar geleden overleden. Zij stuurde mij een prachtige foto toe van haar op jonge leeftijd met haar ouders bij een van de uitreikingen van de Goude Harpen.

SHARE
Pinterest
WhatsApp