I.M. Johan Brouwer - de IJmondse Pop Burgemeester

I.M. Johan Brouwer - de IJmondse Pop Burgemeester

Gepost op
Door Raymond Kok

Afgelopen maart overleed in verzorgingshuis Breezicht te IJmuiden, Johan Brouwer. Hij woonde daar ook al geruime tijd.
Johan schreef in de jaren 90 de Popeye rubriek in Dagblad Kennemerland en Popmuziek in en uit de regio in Nieuwsblad IJmuiden. Altijd met een heel erg positieve invulling. Johan was een van de samenstellers/uitgevers van het boek/2CD '40 jaar popmuziek uit de IJmond (1999)' en de drie daaraan gekoppelde 'IJmond poparchief' CD's een paar jaar later. Johan was een groot liefhebber en verzamelaar van muziek uit de jaren 60. Met name van Beat en Nederbeat muziek.

Namens de nabestaanden zijn wij betrokken geweest om de muzikale nalatenschap van Johan in goede banen te leiden. Inmiddels is de actie ten einde en hebben vele duizenden vinyl platen hun weg gevonden naar verzamelaars. De platen zijn door velen omarmd, die er de muziekliefde in herkenden zoals Johan die een leven lang bij zich droeg. Namens de familie ontvingen wij bijgaand stuk, de teksten over Johan zijn van de hand van Jan Bakker, IJmuidenaar voor wie met eigen woorden Johan sinds de vroege jaren 90 een altijd enthousiaste gesprekspartner was als het ging om lokale en- of andere muziek.

Bijgaande I.M. werd recent (op Facebook) geplaatst met toestemming van Lisa, Johan's jongste dochter:

"Johan Brouwer is er niet meer. De IJmondse Popmuziek verliest haar Burgemeester

Op 10 maart 2020 overleed in IJmuiden Johan Brouwer. Hij werd 64 jaar en laat twee dochters na.
Ondanks het feit dat Johan geen instrument bespeelde, laat staan zong, heeft hij zijn stempel gedrukt op de popmuziek in de IJmond.

Mijn herinneringen aan Johan beginnen in 1991. Ik speelde toen (bas)gitaar in het IJmuidense garage/underground kwartet The Mauverrrs en zonder dat we ook maar één optreden hadden gedaan, brachten we een demo op de markt. Dat waren toen nog cassettebandjes en op die van ons, demo 1 genaamd, stonden 4 liedjes.
Via de lokale radioprogramma’s, Beeckstage en Bob en Bob’s postweekend syndroom, kwamen we terecht op het allereerste Akoestival dat in januari 1992 plaatsvond en twee maanden later mochten we aantreden als voorprogramma van The Scene. Beiden in het IJmuidense Witte Theater.

Ook de schrijvende pers kwam The Mauverrrs op het spoor en zo kreeg ik op 17 november 1991 voor de eerste keer Johan aan de telefoon die wat vragen had over The Mauverrrs en dus die eerste demo. Of ik ook nog een foto had die hij kon gebruiken. Die kreeg hij nog dezelfde avond. Dat was makkelijk, want hij bleek dus erg dichtbij te wonen, in de Bloemstraat te Oud-IJmuiden. Mauverrrs hoofdkwartier was gevestigd aan de Kon. Wilhelminakade.
Zo kregen we op 27 november 1991 een geweldig stuk in Nieuwsblad IJmuiden over onze eerste demo, geschreven door Johan Brouwer. Met foto erbij geplaatst, gemaakt door een van onze vrienden, Rinus. Johan wist het euforische gevoel gelukkig heel goed over te brengen naar de lezers.

Johan schreef mooie stukken over alles wat we uitbrachten in die periode. Bij Johan kon je er zeker van zijn dat je een mooi stuk in de krant kreeg. Was het niet in Nieuwsblad IJmuiden (Popmuziek in en uit de regio), dan was het wel in Nieuwsblad De Kennemer (Popeye). Soms in beiden. Het was ook een fijne bijkomstigheid dat we beiden erg van jaren 60 beatmuziek hielden en dat ook verzamelden. Johan wel aanzienlijk fanatieker.
De vroege jaren 90 was nog de tijd dat computers nog niet die status hadden als dat ze vandaag de dag hebben en Johan bracht dus wekelijks zijn getikte kopij naar de redactie van beide kranten. Altijd op de fiets. Wat dat aangaat kon je hem zo uittekenen. Altijd op een oude (postcodeloterij) fiets, eeuwig lang haar en baard, geruite overhemd, zwart shirt met een bandnaam of bandlogo eronder en als het regende zo’n blauw agu regenpak ter bescherming. En vaak een “sjekkie”, ja. Johan klaagde bij mijn weten nooit.

Toen medio 1995 mijn bandje ophield te bestaan en ik naarstig op zoek was naar iets anders omhanden, kwam de lokale radio op mijn pad. Ik was daar natuurlijk al wel een paar keer geweest voor interviews of om te spelen, maar na het wegvallen van Beeckstage was er geen radioprogramma meer in het teken van IJmond pop. Aart van Heusden, ook al niet meer onder ons, was op zoek naar mensen die zin hadden om een nieuw programma te gaan maken voor Radio Plus met lokale popmuziek als hoofdmoot. Mooi. Geregeld.
Vanzelfsprekend kreeg Johan met al zijn kennis een grote rol in dat wekelijkse radioprogramma. Niet zozeer als presentator of zo, hij kon ook maar beperkt aanwezig zijn omdat zijn dochters nog heel erg jong waren, maar zijn stukken in de krant werden besproken in dat programma. Vaak met gasten, al dan niet live spelend. Kanaal Kabaal heette dat programma en zou zo’n vier jaar bestaan. Het netwerk aan muzikanten dat Johan kende was groot. Erg groot. Tot ver buiten de IJmond. Als Johan je belde, dan was ’t goed.

Eind 1998 was ’t voor mij welletjes en droeg het stokje over aan Rene. Er ontstond al wel meteen een nieuw plan. Een verzamel Cd met IJmondse popmuziek van de laatste 10 jaar. Via Kanaal Kabaal hadden we contact gekregen met Henk Tijbosch en we besloten met zijn drietjes eens bij elkaar te gaan zitten om dat idee door te praten. Het was uiteindelijk Johan die met het ambitieuze idee op de proppen kwam gelijk dan maar 40 jaar IJmond Pop in kaart te zetten, dus min of meer vanaf het begin. De basis was zijn IJmondse poparchief dat hij op zijn beurt medio jaren 80 had overgenomen van Gerrit Venema uit Velsen-Noord. Dat archief besloeg een aantal ladekasten gevuld met hangmappen. Iedere IJmondse groep had een map met daarin verzameld allerhande krantenartikelen en fotomateriaal. Sommige groepen hadden meer mappen vanwege de bekendheid. Cassettes van IJmond groepen stonden ernaast in een grote doos.
Zeker een ambitieus plan, want het zou niet alleen een boekwerk/discografie worden, maar om het op te leuken zouden er ook twee Cd’s worden bijgeleverd. Eentje met verzameld IJmondwerk uit de jaren 60, 70 en 80 en eentje met verzameld IJmond werk uit de jaren 90.
We zijn er in 1999 een klein jaar mee bezig geweest, en ondanks wat beren op de weg konden we in november 1999 dat bewuste boekwerk + 2Cd presenteren in het Oud-IJmuidense Thalia theater.
Een aantal groepen van weleer kwam speciaal daarvoor weer (eenmalig) bij elkaar met optredens in Witte Theater, Thalia, Camille of The Rose. Hamlets, Selfkick, Boothill Undertakers en Drift. Bestaande groepen zoals Bintangs, Trembling Highburys, Winkel, John the Revelator en Jan-Paul van der Meij traden ook op.
We konden in 2002 en 2003 nog drie IJmond poparchief verzamel Cd’s uit brengen met materiaal dat we later kregen of wat we in 1999 niet konden gebruiken en daarna werd mijn contact met Johan wat minder. Maar zo nu en dan spraken we elkaar over (opnieuw) uitgebracht materiaal uit de jaren 60. Vaak op 7” single.

Johan hield zo’n beetje alles wat uitkwam in de gaten en hield alles bij. Wat uitkwam wist hij precies en ging er gelijk achteraan. Zo herkenbaar dat gevoel. Af en toe kwam hij langs om wat krantenartikelen af te geven of een paar singletjes.
Johan was een echte kenner van muziek uit de jaren 60 en die muziek verzamelde hij ook driftig. In de IJmond had Bintangs bij Johan een streepje voor, maar ook groepen in het heavy metal genre hadden zijn ruime en warme belangstelling. Hij ging echter ook net zo makkelijk bij the Shepherds langs voor een interview.
Zeker nadat zijn dochters waren uitgevlogen. Toen konden er nog meer platen en/of Cd’s bij in zijn huis. Sowieso twee stoelen waar toch niemand meer op hoefde te zitten en dus plek voor weer twee stapels. Die spaarzame keren dat ik bij hem thuiskwam moesten er eerst platen worden weggehaald om ergens te gaan zitten. Johan had een indrukwekkende jaren 60 verzameling singletjes. Die verzameling vulde bijna twee wanden van zijn woonkamer.

Medio 2011 was er in museum Kennemerland een expositie over 50 jaar IJmond Pop/ 50 jaar Bintangs. Ook waren er in café Camille wat activiteiten gaande omtrent 50 jaar IJmond Pop. Het was een reden de banden met Johan en Henk weer eens aan te halen. Een Top 100 zou er moeten komen met alleen maar IJmondse groepen/liedjes. Top100 werd Pop100 en op 27 november 2011 werd deze in een negen(!) uur durende uitzending gelijktijdig uitgezonden op de drie regionale radiozenders, Seaport FM, Radio Beverwijk en Radio Heemskerk. Met betrokkenheid van radiomakers namens die drie omroepen. Johan’s poparchief vormde opnieuw de leidraad voor deze lijst met muziek uit de IJmond vanaf 1962 tot en met 2011. Een project dat later ook min of meer een vervolg heeft gekregen.
Qua IJmond poparchief heeft radio Beverwijk in de persoon van Ab Jenema het stokje van Johan overgenomen. Ab geeft daar op zijn manier invulling aan middels in ieder geval de facebookgroep IJmond Pop, waarin zo nu en dan foto’s en verhaaltjes uit dat archief openbaar komen.

In 2018 tenslotte maakte ik een start met wat later zou blijken niet één, maar drie boeken waarin 7” singletjes de leidraad vormden tussen verhaaltjes uit mijn verleden en heden. Henk is de vormgever van die boeken waarvan er nu twee uit zijn en de derde op komst is. In deel 2 zit veel IJmond pop, dus automatisch veel Johan. Ik kon een exemplaar van dat deel gelukkig nog aan hem geven net voor Kerst 2019. Tsja, lezen was toen al geen issue meer voor Johan, maar alleen al het feit dat hij me aankeek en simpelweg “Hé, Jan” zei, vond ik al heel wat. Een gesprek over muziek konden we toen helaas niet meer voeren.
Na 10 maart 2020 zal hij dat dus nooit meer zeggen. Johan’s telefoonnummer van thuis kan ik nog steeds zo intikken. Hoef ik niet eens bij na te denken. Dat is niet meer nodig. Johan neemt niet meer op.
De IJmondse popmuziek is haar Burgemeester verloren."

Jan Bakker, 13 maart 2020.

DEEL
Pinterest
WhatsApp